Legyél sportoló, ne csak testépítő!(https://body.builder.hu/)

Fura cím egy testépítő magazintól, webshoptól, ugye? Elismerjük, így van. Azonban van itt pár dolog, amit mindenkinek érdemes lenne tudni és fejben tartani – lehetőleg a nap kb 24 órájában. Ha picit csapongós a cikk, hát bocs, de saját emlékek is feltolulnak ilyenkor, és nehéz nekik gátat szabni.
Kezdjük az elején
Mindenki hasonló okokból kezd el edzeni. Sportos életmódra vágyik, meg akarja erősíteni a jellemét… Na ezt a maszlagot most felejtsük el. Csajok, haverok, gyengébb vagy mint az átlag, a kinézeteddel (főként a karral és a mellel) akarsz kitűnni a tömegből – lehet válogatni. Ezek a fő motivációk, minden más csak önámítás, vagy hazugság.


Elkezdesz tehát valamilyen motivációtól vezérelve edzeni. Szerencsésebb esetben van aki elmondja neked, hogyan érdemes elkezdeni, vagy kikutatod magadnak. Rájössz, hogy jelentős részben a kajádon fog múlni a siker, így elkezdesz nem csak a teremben, hanem a termen kívül is „testépítő életmódot” élni.
És ez így van jól.
Elkezdesz magazinokat, internetet böngészni a témában. Ahogy a szemed megszokja a testépítő fizikumot – mert sokunknak idő kell ehhez, elsőre ugye „túl sok” amit látsz – egyre magasabbra kerül a léc. Amit kezdetben elégséges végcélnak hittél, az abban a pillanatban, amint eléred, már kevés lesz. Egyre éhesebb leszel. Éhesebb az izmokra, éhesebb az erőre. Már teljesen természetesnek látsz egy Mr. Olympia fizikumot, és nem érted, miért ütődnek meg rajta az emberek. Pedig volt idő, amikor neked is a béjváccsos felsőtest jelentette az izmokat. (Majd egyszer nézz meg egy epizódot a Youtube-on. Még mindig izmosnak látod őket?)
Na itt fog jó eséllyel kicsúszni a lábad alól a talaj – ha nem figyelsz, és nem vagy elég tudatos.
A testépítés fontossága az életedben
Valahol itt kezd majd a testépítés – nem tudunk erre szebb szót – a fejedre nőni. Észre sem veszed, és nem is tudsz mással foglalkozni. Soroljam a tüneteket?
Központi kérdések az életedben ekkor, melyek csaknem minden mást háttérbe szorítanak:
Mennyit eszel, mikor eszel, milyen tápkieget szedsz,
Jajj, ez nem jó, megjelent egy jobb, azt kéne inkább szedni, ez a régi fajta már nem is hat
Úristen, kimaradt egy kaja,
Jesszusom, kimaradt egy edzés,
Hogy nézek meg egy mozifilmet ha pont kajaidőbe esik,
Hogy oldom meg buszon/metrón/stb. utazva a kaját (végül megoldod a műanyag dobozodból beburkolva menet közben), stb.
Mennyit nyomsz/húzol/guggolsz, milyen gyakorlat, milyen edzésterv a legjobb, (melyik kox az igazi és melyik a hamis) – egy idő után nem is lesz más témád, nem lehet veled értelmesen másról beszélni
Ezzel párhuzamosan gyakorlatilag amikor a „szemed ügyébe” kerül a fizikumod, legyen az egy kirakatüveg vagy egy akármilyen tükör, már-már tudat alatt csekkolod, hogy rendbe van-e a bickó, és kidudorodik-e a mellkas a póló alól. Nem kell a rizsa, mindenki ezt csinálja.Olyan ez mint az önkielégítés. Mindenki kicikizi, de aztán otthon, sunyiban… Magyarázzam még?
Fontos megjegyezni, hogy nem az a baj, hogy foglalkozol ezekkel a dolgokkal – az a baj, hogy hagyod, hogy minden mást kiszorítsanak az életedből!
Az önbizalom
Ezek a „könnyebb” tünetek. Ezekkel nem ártasz senkinek – maximum a BKV utasai kénytelenek lesznek a brokkolis csirkédet szagolni, ami mondjuk súrolja részedről a bunkóság fogalmát – bár igaz, más utasok meg más miatt büdösek, legyen ez akkor 1:1.
De van itt egy komolyabb probléma, aminek feltárásához tegyél fel magadnak egy kérdést, és brutálisan őszinte választ várok rá:
Valóban megnőtt az önbizalmad, mióta elkezdtél edzeni? Valóban jó hatással volt a testépítés a személyiségedre?
Segítek: MINDENKI átesik azon a fázison, amikor ezekre a kérdésekre „nem” a válasz.Gyakorlatilag nincs kivétel. Csak van, aki aztán kinövi. És most egy nagyon ingoványos ösvényre tévedtünk, mert minden sportnak valahol a velejárója az, hogy sosem vagy elégedett a teljesítményeddel, mindig újabb és újabb sikerekre hajtasz. Ha ez nincs meg benned, jó esély van rá hogy el fogod veszíteni a motivációdat.
De, és ez itt inkább egy nagybetűs DE, más sportoknál ez nem okoz önbecsülés problémákat, frusztrációt. Miközben nálunk még a versenyzők között is – és ezt azok, akik őszinték veled, és magukkal szemben, be is vállalják, ha máskor nem, hát utólag – sokan akadnak, akik folyamatos frusztráltsággal küzdenek a kinézetüket illetően. Miért?
Miért vált ki ilyen dolgokat sokkal nagyobb mértékben az emberekből a testépítés, mint más sportok?
Talán azért, mert ennyire szorosan összefügg a teljesítményünk a kinézetünkkel. Amit elérsz, az azonnal látszik. Szemmel látható eredmények elérésére törekszünk nap mint nap. Egy futó, egy úszó kb. ugyanúgy fest akkor is, ha 2 másodpercet javított a részidején, pedig az rövid távoknál már hatalmas eredménynek számít a mai világban. Ha te 2 centit javítasz a bicepszeden, az azonnal látszik. Ugyanígy a rontás is persze. Ez egy relatíve érthető indok.
Itt jön a képbe az önfegyelem, és önmagad őszinte, kamu és mellébeszélés nélküli megismerése. Mert ha mást át is verhetsz, magadat sosem fogod igazán.
Legyél az önmagad ura!
Mint korábban érintettük, nagyon érzékeny a határ a között, amikor odafigyelsz az étkezésedre, az edzésedre és az életviteledre, és a között, amikor már ez irányítja az életedet és nincs gyakorlatilag egy nyugodt perced. Hatalmas különbség, hogy a testépítéstől egy frusztrált, önbizalomhiányos ember lettél-e, vagy egy önbizalommal teli, egészséges kinézetű és lelkű valakivé válsz. Mondjuk ki: ehhez nagyon észnél kell lenned, mert járhatsz úgy, hogy a testépítés egyáltalán nem fog a javadra szolgálni!
Mit akarsz valójában?
Ezt a témát már korábban érintettük, de muszáj ismét beszélni róla. Amikor épp bontanád a csirkerizsedet a buszon, vagy nekiállnál egy mozi előtt a kaján parázni, vagy ne adj’ isten, azon agyalsz, hogy nekiállsz koxolni, tedd fel magadnak a kérdést: Miért? Tényleg az számodra a legfontosabb, hogy hogy nézel ki?
Nem akarunk belemenni itt egy belső értékekről szóló csöpögős lelkizésbe, de egy dolgot mindenképpen véss az eszedbe: NEM az határozza meg ki vagy, hogy hogyan nézel ki! Senki sem lesz plusz 2 centitől a bicepszén faszagyerek. Még az sem, aki ettől annak hiszi magát. Egy halom nagyon izmos, nagyon féreg ember szaladgál kerek e világon. Ne az izmosság foka legyen számodra az etalon. A külső az egy dolog. A külső az semmi. Még akkor is így van, ha egy adott sportban mégiscsak a külső az egyik meghatározó mércéje a fejlődésnek. (Ja, bónusz: a csajok nagy része meg sem látja az izmaidat, ha a kisugárzásod rossz a – akár tudat alatti – frusztráltságod miatt).
Nem mondhatjuk azt, hogy ne foglalkozz a külsőddel, hiszen ez a fejlődésed fokmérője. Egyébként is, utáljuk ezt az „úgy fogadd el magad, ahogy vagy” maszlagot, ami tétlenségbe taszítja az embereket, és gyakorlatilag megerősítést ad számukra a lusta életmódjukhoz. Csak ne az emberséged fokmérője legyen ez. Ne az adjon önbizalmat, hogy mekkora a karod/melled/stb. Igenis törődj a kinézeteddel, de soha ne hagyd, hogy frusztráljon. Nehéz lesz tetten érni magad, de ha odafigyelsz magadra, meglátod, sikerül.


Inkább arra gondolj, hogy ha már haladó szinten edzel, jó eséllyel az emberiség 95%-ánál erősebb vagy. Azért ez nem rossz arány. Gondolj arra, hogy szemben a sok tunya, elkényelmesedett emberrel, te minden nap teszel valamit magadért. Vagy gondolj arra, hogy te igenis kitörtél a kakaóscsiga-zsömle-párizsi háromszögből, és tudod, melyik tápanyagnak milyen szerepe van a testedben. Gondolj arra, hogy nem sokan tudnák veled tartani a lépést a teremben, úgy edzel. Nyugodtan helyezd csak fejben magad a tunya átlagemberek fölé. Mert te teszel valamit magadért. Ezek igenis nagy dolgok!
Számunkra például az, aki a teremben mindent megtesz, hogy elérje a célját, és a termen kívül is a lehetőségeihez mérten minden megtesz ezért, az már akkor is „faszagyerek”, ha éppenséggel nem mondanád meg róla, hogy testépítéssel foglalkozik. Megteszi amit kell? Megteszi, a lehetőségei és a genetikája dacára is. Innentől kezdve számunkra tök mindegy, mennyi izom van rajta.
Te vagy a főnök!
Egy dologra figyelj: mindig Te irányíts, és mindig tudd, mi az igazán fontos neked az életben. Tartsd be az étkezés szabályait, de ne ess kétségbe, ha egy kajád elcsúszik egy órával. Használd az alapvető kiegészítőket, de ne kapj szívinfarktust, ha egyik reggel valamiért nem tudtad betolni a proteines zabpelyhedet. Az edzőteremben törekedj a tökéletességre. Eddz olyan keményen, hogy utána becsülettel nézhess a tükörbe, de ha kimarad egy edzés, ne hidd azt hogy összedől a világ.
Élvezd az edzést, élvezd, hogy sportolsz! A testépítésről csak akkor lehet sportként beszélni, ha olyan hatással is van rád: magabiztos leszel, erős leszel testben és lélekben, céltudatos leszel.
Na, sportolónak érzed magad?
coller

eredeti cikk :
https://shop.builder.hu/legyel-sportolo-ne-csak-testepito-a1306

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Tovább az eszköztárra